Case Studies

olives

Επιτραπέζια ελιά

Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα προϊόντος όπου ο Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας (ΣΕΠ) μπορεί να επιφέρει μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες, υπάρχει τεράστια άυλη γνώση σχετικά με την καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς που προέρχεται από τις παραδοσιακές οικοτεχνίες όπου εμπειρία αιώνων περνάει μέσα […]
Διαβάστε Περισσότερα
beer

Ζύθος

Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί μια άνθιση στον τομέα της ζυθοποιίας. Μικρές και μεγάλες μονάδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους παρέχοντας στην Ελληνική αγορά μεγάλη ποικιλία μπύρας. Στόχος του κάθε ζυθοποιού είναι προφανώς μια μπύρα με ευχάριστη γεύση και άρωμα. Πολλές δοκιμές και πειράματα μέχρι να καταφέρει να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη μεγάλη πλειοψηφία, […]
Διαβάστε Περισσότερα
aluminium-frames

Κουφώματα Αλουμινίου

Η χρήση του αλουμινίου βρήκε μεγάλη απήχηση στην περίπτωση των κουφωμάτων. Μάλιστα η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα. Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό  ελαφρύ, ανθεκτικό και βρίσκει πολύ καλή εφαρμογή στην κατασκευή κουφωμάτων. Είναι σημαντικό λοιπόν να υιοθετηθεί η λογική της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητάς τους. Ο Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας είναι το εργαλείο το […]
Διαβάστε Περισσότερα

Πλαστικές Μεμβράνες

Ραγδαία είναι τα τελευταία χρόνια η χρήση των πλαστικών μεμβρανών και μάλιστα έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς. Ιδιαίτερα στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται τόσο για τη συσκευασία τροφίμων όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες, στα θερμοκήπια. Η ευκολία και το εύρος χρήσης τους, το χαμηλό κόστος και άλλοι παράγοντας, ανέδειξαν τις πλαστικές μεμβράνες ως το κύριο υλικό […]
Διαβάστε Περισσότερα
case-study-pellet

Συσσωματώματα Βιομάζας- Πέλετ

Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οδήγησε πολλά νοικοκυριά να στραφούν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και να αποφύγουν το μεγάλο κόστος από τη χρήση του πετρελαίου. Μια από τις επιλογές που προτιμήθηκαν ήταν τα συσσωματώματα βιομάζας, τα γνωστά pellet. Πολλοί καυστήρες πετρελαίου αντικαταστάθηκαν από τους αντίστοιχους καυστήρες για τη χρήση των πέλετ. Ταυτόχρονα με την αύξησης της […]
Διαβάστε Περισσότερα
case-study-wines

Κρασί

Το άρωμα και η γεύση του κρασιού είναι δυο κύρια στοιχεία που εξετάζουμε για να χαρακτηρίσουμε ένα κρασί. Για την αξιολόγηση αυτών των χαρακτηριστικών έχει αναπτυχθεί μια τελετουργία η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλης της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού. Η ποιοτική ανάλυση όμως των χαρακτηριστικών αυτών βασίζεται  στην εμπειρική ικανότητα εκπαιδευμένων ανθρώπων, οι οποίοι με […]
Διαβάστε Περισσότερα
feta

Φέτα

Το τυρί είναι ακόμη ένα προϊόν όπου ο Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας (ΣΕΠ) μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας του, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη θέση του προϊόντος στην αγορά. Το τυρί αποτελεί μια από τις βασικότερες τροφές του ανθρώπου παγκοσμίως και για πολλά χρόνια, αφενός εξαιτίας της μεγάλης θρεπτικής του […]
Διαβάστε Περισσότερα